Checkpoint: Poprad

Poprad

Okresné mesto Poprad je ekonomickým, administratívnym, športovým a kultúrnym centrom regiónu pod Tatrami.  Virtuálne je tu situovaný cieľ bežeckej Výzvy Midi a cyklo výzvy Mini. Keď si sa dostal až sem od štartu v Podbanskom si zdolal už 94 km.

Jeho historicky najvýznamnejšou časťou je Spišská Sobota, ktorá predstavuje jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov Slovenska. Medzi kultúrne skvosty patrí rímskokatolícky Kostol sv. Juraja pôvodne z r. 1273, na oltári ktorého neskôr spolupracoval Majster Pavol z Levoče ( 1503 – 1520). Pri kostole stojí renesančná zvonica z roku 1598 a baroková socha Immaculaty z roku 1772. V parku sa nachádza mierka na obilie predstavujúca jedinečnú pamiatku na významné spišsko sobotské trhy. O tom, že toto krásne miesto objavil už aj kráľ Matej Korvín svedčí mramorová tabuľa s nápisom na dome, v ktorom prenocoval. Dnes je romantická Spišská Sobota obľúbenou zastávkou turistov, ktorí si tu môžu v niekoľkých štýlových reštauráciách vychutnať dobré jedlo, alebo stráviť noc v jednom z krásne zrekonštruovaných penziónov.

V Spišskej Sobote nájdeš aj Potatranské múzeum sídliace v meštianskom dome zapísanom v Štátnom zozname kultúrnych pamiatok SR.

Spomedzi atrakcií moderného Popradu je najväčším turistickým lákadlom vodný svet AquaCity Poprad  postavený nad miestom geotermálneho prameňa pod Vysokými Tatrami. Patrí medzi najväčšie slovenské aquaparky a ponúka široké spektrum vodných a wellness dobrodružstiev.

Návštevníci môžu využiť 13 vonkajších a vnútorných termálnych a relaxačných bazénov a množstvo vodných atrakcií .Pre najmenších je určený detský bazén Treasure Island so slanou vodou, stroskotanou loďou, šmýkačkami a ďalšími vymoženosťami.

Poprad je tiež známy ako hokejové mesto a Slovensku, ale aj svetu dal jednu z najvýraznejších hokejových osobností – Petra Bondru, strelca nášho „zlatého gólu“ na MS v hokeji 2002 a jedného z najúspešnejších hráčov HC Washington Capitals, kde pôsobil až do svojho športového dôchodku.

Virtuálna prehliadka v Google Earth

Ďakujeme za prihlásenie do newslettera.

Ďakujeme za správu.